Recenzia: Eric Barker - Mýty o úspechu

 RECENZIA: Eric Barker – Mýty o úspechu

Žáner: Motivačná literatúra
Vydavateľstvo: Motýľ
Počet strán: 336

Jazyk: slovenský
Väzba: hardback
Originálny názov: Barking Up the Wrong Tree

 

ANOTÁCIA

Všetky rady, ktoré ste doteraz počuli o tom, ako uspieť, znejú logicky, úprimne.... a pravdepodobne sú úplne nanič.
V čom vlastne spočíva úspech? Zaručí vám to, že budete odmalička poslúchať rodičov, dodržiavať školský poriadok, mať samé jednotky a promovať s červeným diplomom, vysnívanú kariéru s perfektným platom a nekonečnými výhodami? Možno je vám jasné, že odpoveď je nie. Prečo sa teda stále riadime podobnými „overenými" radami?
Vo svojej dôvtipnej a pútavej knihe Mýty o úspechu vám Eric Barker na základe príbehov a vedeckých poznatkov vysvetlí napríklad aj to:

  • prečo sa z premiantov málokedy stanú milionári,
  • prečo sú vaše slabiny v skutočnosti vašim devízami,
  • čo sa môžete naučiť o spolupráci od členov gangov, pirátov alebo sériových vrahov,
  • či vám k úspechu pomôže vyššie sebavedomie a čo si o tom myslia budhisti,
  • ako získať nezlomné odhodlanie a výdrž, akú majú členovia jednotiek Navy SEALs či tí, čo prežili katastrofické nešťastia,
  • ako v živote získať rovnováhu pomocou stratégie Čingischána a poučiť sa z chýb Einsteina či Spider-Mana.

Prostredníctvom pútavých anekdot vám autor objasní, v čom spočíva rozdiel medzi mimoriadne úspešnými a neúspešnými ľuďmi, a prezradí, ako sa môžete aj vy priblížiť k tej prvej skupine. Vďaka tejto knihe prestanete hádať, aké cesty vás dovedú do cieľa, a začnete žiť život podľa vlastných predstáv. (www.martinus.sk)

 

RECENZIA

Keďže ide o motivačnú knihu, recenzia nebude taká rozsiahla ako pri románoch s postavami a podobne.

Motivačnú literatúru často nečítam a ak áno, musí ma niečím zaujať. Práve kniha – Mýty o úspechu – ma zaujala práve slovom „mýty“. Na pultoch kníhkupectiev nájdete množstvo kníh na podobnú tému, ktoré Vám ukážu ako sa stať úspešným a čo preto spraviť. V tejto knihe to je iné. Áno, predostrie Vám „cestu“, ale úplne iným spôsobom.

Nemyslela som si, že v motivačnej literatúre budem používať lepíky, minula som ich naozaj dosť 😊. V knihe je poukazované na rôzne štúdie, ktorým sa venovali buď vedci alebo pedagógovia a profesori. Veci sú zrozumiteľne vysvetlené, a aj keď sa stane, že v úvode niečo nechápete, postupne Vám to bude dávať význam. Mne osobne sa najviac páčili príklady z reálneho života – ľudí, u ktorých sme mohli vidieť ich postupný posun vpred za dosiahnutím svojho cieľa. Nech bol ich osud akýkoľvek, nevzdali to a dosiahli svoj sen.

Môže to znieť morbídne, ale mne sa páčila časť, v ktorej sa hovorí o tom, či premýšľame nad smrťou. Bolo tam veľmi pekne poukázané na to, že by sme to robiť mali, nie preto, aby sme sa stresovali, ale aby nám to pomohlo nájsť hlbšie hodnoty. Na pohrebe ľudia väčšinou nehovoria o úspechoch zosnulého (možno trochu), ale spomínajú práve na to, akým človekom bol. Ide o charakter.

Vedeli ste, že niektorí piráti (a.k.a morskí podnikatelia - v knihe 😊) vôbec neboli zlí a že boli prví, ktorí nerozlišovali či je niekto beloch, černoch ... ? Presne tak, na lodi platili pravidlá pre všetkých rovnako, bez ohľadu na rasu, vierovyznanie a podobne. Všetci si boli rovní, všetci mali rovnaké hlasovacie právo (v prípade, ak by bolo potrebné odvolať kapitána).

Nejdem Vám tu prezrádzať všetky časti a príklady (by som musela prepísať celú knihu 😊), lebo by som Vás pripravila o zážitok z čítania.

Toto a kopec iných zaujímavých veci nájdete na stranách tejto knihy. Ak máte radi motivačnú literatúru (aspoň trochu) alebo príklady podľa skutočných udalostí, odporúčam Vám po nej siahnuť. Síce to nie je čítanie na jeden večer (aspoň ja som ju čítala dlhodobejšie, lebo som nad vecami rozmýšľala alebo som si niektoré osoby googlila), myslím si, že vo Vás kúsok zanechá a možno Vám v niektorom smere aj pomôže 😊.

Ďakujem Vydavateľstvu Motýľ za možnosť knihu zrecenzovať. V prípade ďalšej spolupráce sa budem tešiť.

 

Kniha u mňa získala 4 ♥/5 ♥.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára