Recenzia: Simona Kutišová a Silvia Demovičová - Iba s Tebou

 RECENZIA: Simona Kutišová a Silvia Demovičová – Iba s Tebou

Žáner: Young Adult
Vydavateľstvo: Venupress
Počet strán: 312

Jazyk: slovenský
Väzba: hardback
Originálny názov: Iba s Tebou

 

ANOTÁCIA

Ona je tvrdohlavá a impulzívna. On je drzý a všetkých si drží od tela. Obaja sa pre minulosť vyhýbajú vzťahom. Ako to dopadne, keď sa tí dvaja stretnú a preskočí medzi nimi iskra?
Pred nástupom do maturitného ro
čníka očakáva Nika obyčajné leto, ktoré chce stráviť s kamarátkou Sárou na kúpalisku a brigádovaním v športovom klube. Na začiatku prázdnin sa v ich štvrti objavia dvaja chalani – príťažlivý, no výbušný a neprístupný Damián a jeho malý brat, ktorý takmer nerozpráva.
Nika na Damiána nará
ža na každom kroku. Vie, že by sa od neho mala držať čo najďalej. Najmä po tom, čo sa prihodilo jej sestre. No čím dlhšie ho pozná, tým silnejšie je jej tušenie, že Damián ukrýva tajomstvo, ktoré ho trápi a pre ktoré sa správa ako hulvát.
Podarí sa jej preniknú
ť cez jeho hrubé brnenie a preniesť sa cez jeho minulosť? Dokáže sa Nika vyrovnať s tým, čo sa stalo jej sestre, a zaľúbiť sa? (www.martinus.sk)

 

 

RECENZIA

Skvelá letná, skoro, oddychovka. Veľmi dobre napísaná YA kniha, ktorá ma vrátila naspäť do leta a celý príbeh som prežívala spolu s postavami. Autorky nám postupne dávkovali príbeh, v ktorom sa stretáva letná láska, tajomno a záver, po ktorom ostanete pozerať na knihu s otázkou “A teraz čo?”.

 

„Keď si rýchly, nechytia ťa.“

 

Čítanie som si naozaj užila, mám pocit, že v poslednej dobe sa mi do rúk dostávajú len samé dobré knihy (klop, klop, aby som to nezariekla). Zažila som pri príbehu mix emócií. Od zvedavosti, cez radosť až po finálny šok. Autorky si na príbehu dali naozaj záležať a táto ich spolupráca vypálila naozaj skvelo. Štýlovo si naozaj sadli, nebadať absolútne žiaden rozdiel.

Páči sa mi, že v príbehu bolo tiež dostatok pekných okamihov a myšlienok.

 

„Nikdy nehovor ľuďom príliš veľa, aj keď ide o banálne veci. Môžu to zneužiť.“

 

Nika bola fajn baba, ktorú som si celkom obľúbila, ktorá chcela trochu viac slobody, aj keď vie dôvod, prečo jej to je odopierané. Prešla si mnohými vecami, ťaží ju minulosť a keď konečne objaví aj svoje šťastie a všetko vyzerá byť na dobrej ceste, príde zvrat. V niektorých veciach by som síce konala inak, ale vo väčšine som sa s ňou stotožnila. Celá zápletka so sestrou sa mi tiežčila.

 

„Rada sa dívam na oblohu, pretože mi pripomína, akí sme ako ľudia maličkí a že aj najväčšie trápenie je smiešne v porovnaní s gigantickosťou vesmíru.“

 

Jej kamarátka Sima mi, naopak, od začiatku liezla na nervy. Osoby ako ona veru nemám v láske, taká povaha sa mi naozaj nepáči. Ale klobúk dole pred autorkami, že ju takto dokázali vykresliť a že som si ju neobľúbila. Niekedy je ťažké napísať takúto zápornú postavu. Šimona mám približne na rovnakej úrovni ako Sáru, bol mi nepríjemný, hlavne po jednej konkrétnej udalosti (hold, alkohol robí svoje).

 

Damian bol spočiatku tajomný a odmeraný, napokon bol skvelý. Jeho vzťah s bratom bol krásne vykreslený. Aj tá jeho “premena” a postupné zbližovanie a odhaľovanie tajomstiev bolo napínavé a skvelo sa to čítalo.

 

„Takto by som sa chcel prebúdzať každé ráno.“

 

KONIEC, ten koniec ma dostal. Nečakala som ho, ostala som v šoku a nevedela som, ako reagovať. Človek očakáva vyriešenie istých vecí a v závere dostane emocionálnu nálož, ktorú vstrebáva ešte dlho po dočítaní knihy. Tlieskam, lebo tento koniec naláka ľudí na pokračovanie, ktoré už chcem držať v rukách, aby som vedela čo bude ďalej. A že som teda riadne zvedavá.

 

Ak teda vyhľadávate dobré letné YA oddychovky, v ktorej sa dočkáte snáď každej emócie, vrelo odporúčam práve knihu Iba s Tebou. Autorky odviedli skvelú prácu a predostreli nám toto skvelé dielo. Verím, že pokračovanie bude rovnako dobré, ak nie ešte lepšie.

Vydavateľstvu Venupress a aj autorkám sa chcem poďakovať za túto knihu, ktorú som mala možnosť v rámci spolupráce zrecenzovať ♥.

 

 

Kniha u mňa získala 4,5 /5 .

 

 

1 komentár:

  1. Tak s tým koncom nie si sama, lebo aj ja sama som nemohla uveriť tomu čo všetko sa tam udialo, ale som rada, že kniha už vyjde budúci mesiac :)

    OdpovedaťOdstrániť