Recenzia: J.Levinski - Iba sekunda

RECENZIA: J.Levinski – Iba sekunda

Žáner: Spoločenská beletria
Vydavateľstvo: Naše vojsko
Počet strán: 336

Jazyk: slovenský
Väzba: hardback
Originálny názov: Iba sekunda

 

ANOTÁCIA

Príbeh začína tam, kde ostatné končia. Poukazuje na to, že za momentom, kedy sa dve hlavné postavy dajú konečne dokopy, nie sú všade dúhy a jednorožce. Obloha sa dosť často zatiahne tmavosivými mrakmi a jednorožce sa premenia na odporné hrochy.
Vzťah treba budovať aj tým, že krešeme z našich nedostatkov a vyzdvihujeme prednosti toho druhého. A fakt, že ľudia majú za sebou pubertu a vo veku im nesvieti koncovka – násť, z nich ešte nerobí odborníkov.
Wafley a Sirius spolu vyrastali, na strednej škole sa preklenuli zo začarovanej zóny priateľstva a po štyroch rokoch sa opäť stretávajú. A pokračujú tam, kde na strednej skončili. Obaja ale žijú celkom odlišné životy. Wafley študuje tanec, Sirius hrá hokej a sú úplne rozdielne povahy. Niekedy ich ženú od seba, niekedy vytvárajú harmonickú mozaiku.
Nástrahy im však nerobia iba ich vlastné chyby, ale aj Jake Conner, šéf finančnej skupiny, snažiaci sa zlákať Siriusa na nečistý biznis. Medzi Wafley a Siriusa sa vnárajú podozrenia a nejasnosti a otázkou ostáva, či ich vypuknutie ich vzťah zničí alebo posilní.
(www.martinus.sk)

 

RECENZIA

Kniha ako celok je naozaj dobrá, do deja ma vtiahla rýchlo a celkovo sa čítala dobre. Mať viac času, tak ju prečítam behom pár dní. Kapitoly boli presne tak dlhé, aby som chcela v čítaní pokračovať a knihu odložila až neskôr. Autorka má dobrý štýl písania, vie ako čitateľa zaujať a navnadiť na čítanie. Avšak okrem plusov, mala kniha aj nejaké mínusy, ktoré sú však subjektívne a iným to prekážať vôbec nemusí 😊.

Celkovo sú v knihe prepojené dve prostredia, a to prostredie hokeja a tanca + sa k tomu pridruží aj temnejšia stránka. Taktiež hlavné postavy majú úplne odlišnú povahu, čo autorka skvelo znázornila.

 

Začala by som asi najskôr tou negatívnou časťou, aby som skončila tým dobrým. Síce majú Wafley a Sirius odlišnú povahu, protiklady sa priťahujú, je to napísané a vykreslené naozaj dobre, ale občas som mala pocit, že tých pasáží s hádkami bolo priveľa a stal sa z toho v knihe taký predvídateľný stereotyp – prišla hádka, automaticky čitateľ vedel, že príde uzmierenie (aj keď nie vždy to bolo také ľahké), ale že dlho nevydrží. Navyše Wafley ma niekedy neprestávala udivovať s jej chovaním, našťastie to postupne potlačila do úzadia.

Hlavné postavy mali svoje svetlé aj menej svetlé chvíľky. Niekedy ma vedeli obaja vytočiť svojou povahou :D, inokedy, keď mali sebareflexnú chvíľku, som si povedala, že aspoň chápu, že to ich chovanie nebolo fajn, zapracujú na tom. Je pravda, že občas som chcela na nich nahučať, aby sa trošku prebrali a uvedomili si, čo stvárajú.

Poslednou vecou, ktorú by som v tejto časti spomenula, bola predvídateľnosť deja. Niekedy nie do úplných detailov, ale ako som aj vyššie spomenula, napríklad tie hádky alebo niektoré udalosti, ktoré akosi z deja tak automaticky vyplynuli. To však nebránilo v tom, aby som chcela čítať ďalej.

 

Medzi pozitívne stránky knihy radím druhú polovicu knihy, kde to začalo tak nejako správne fungovať a čítalo sa to oveľa lepšie. Tiež sem určite radím postavu Dana, ktorého som si naozaj obľúbila. Mal skvelú povahu a charakter, navyše bol aj talentovaný. Dopriala by som mu aj samostatný príbeh 😊.

Tiež kvitujem nazretie do sveta pole dance, pretože klobúk dole pred všetkými, ktorí sa tomu venujú. Musí to byť poriadna makačka a chce to určite veľa času a driny.

Čo môjmu srdcu ulahodilo bola dobrovoľná pomoc v psom útulku, nakoľko zvieratá a psov zbožňujem a rada by som im pomáhala rôznym spôsobom, takže toto je veľké plus, že autorka dala do pozornosti aj túto vec 😊.

Nakoniec musím pochváliť záver príbehu, ktorý bol plný emócii a síce nemám rada otvorené konce, tu sa hodil a ja sa neviem dočkať, čo bude ďalej.

Napriek mojim subjektívnym negatívam som si knihu užila a som rada, že sa ku mne dostala. Autorka vie písať naozaj dobre, vie si čitateľa udržať a tiež vystavať príbeh a udržať napätie.

Autorke ďakujem za možnosť nazrieť do jej knižného sveta a držím jej palce v ďalšom písaní a verím, že s ďalšou knihou budú pribúdať aj hodnotiace body a bude to lepšie a lepšie. Som zvedavá na pokračovanie príbehu, ako to celé dopadne a či... ale na to si musíte knihu sami prečítať, aby ste vedeli 😊.

 

Kniha u mňa získala 3,5 ♥/5 ♥.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára